Quick Guide


Det følgende indeholder en kort vejledning i brugen af finansieringsportalen.

Portalen er bygget op om fire menupunkter:
  • Finansieringsbehov- og løsninger
  • Særlige behov og løsninger
  • Udbydere
  • Værktøjskasse.
Finansieringsbehov- og løsninger er opdelt i:
  • Enkeltforretninger, der med udgangspunktet i fire perioder: tilbudsperiode, oparbejdningsperiode, kreditperiode og produktgarantiperiode, beskriver problemstillinger og forhold, der kan relateres til finansiering af kommercielle forretninger på virksomhedens hjemmemarked og eksportforretninger, samt anviser løsninger på samme. Foruden anvisning af løsninger, henvises der til relevante udbydere af finansiering og en samling af anvendelige og relevante hjælpeværktøjer.
  • Generelt, der tilsvarende beskriver problemstillinger og forhold af mere generel karakter såsom finansiering af anlæg, drift, forskning- og udvikling, internationalisering samt kapitaludvidelser. Foruden anvisning af løsninger, henvises der til relevante udbydere af finansiering og en samling af anvendelige og relevante hjælpeværktøjer.
Under særlige behov og løsninger berøres forskellige særegne behov for den maritime industri, herunder støtte- og tilskudsordninger, skibsfinansiering, retrofitfinansiering etc., samt anvises vejledende løsningsforslag. Foruden anvisning af løsninger, henvises der til relevante udbydere af finansiering og en samling af anvendelige og relevante hjælpeværktøjer.

Under udbydere præsenteres kort de forskellige udbydere (udvalgte pengeinstitutter, kreditforsikringsselskaber, udbydere af støtte- og tilskudsordninger m.fl.) med angivelse af relevante kontaktoplysninger.

Under værktøjskassen findes en række nyttige og letanvendelige værktøjer i form af beregningsmodeller, præsentationer, skabeloner, forslag til garantitekster, litteraturhenvisninger m.m. Disse værktøjer kan frit downloades af brugerne af finansieringsportalen.

Endelig indeholder finansieringsportalen en søgefunktion, således at brugerne har en ekstra mulighed for at finde frem til et ønsket emne.

Det er tanken, at finansieringsportalen skal kunne anvendes både til generel uddannelse omkring finansiering og som en quick guide til søgning af løsning på et specifikt spørgsmål.

Det er vigtigt, at brugerne løbende informerer Danske Maritime om nye finansieringstiltag, ændringer i de eksisterende løsninger og/eller om ønsker til yderligere emner af generel interesse, der kan sikre, at finansieringsportalen holdes opdateret og giver brugerne hurtig adgang til relevant information. Via henvisninger til de forskellige udbydere sikrer Danske Maritime, at information om udbydernes løsninger holdes opdateret.

Remburs


En remburs er en form for bankgaranti, og meget velegnet til at sikre både købers og virksomhedens interesser i international samhandel. I modsætning til en almindelig bankgaranti gælder det for remburser, at der er klare og bredt anerkendte internationale regler for udstedelse, behandling af dokumenter og for betaling under remburs.

Der findes en række forskellige rembursformer, der kan kombineres på forskelligvis:
  • Genkaldelig eller uigenkaldelig remburs;
  • Ubekræftet eller bekræftet remburs;
  • Betalingsremburs eller negotieringsremburs;
  • A’vista remburs eller lang remburs.
Anvendelsen af de forskellige rembursformer varierer dog meget i omfang. F.eks. frarådes anvendelse af en genkaldelig remburs, da den sælgende virksomhed ikke har reel sikkerhed i en remburs, der kan trækkes tilbage uden virksomhedens accept. Denne rembursform kan dog finde anvendelse som et instrument til at udløse betalinger under en køberkredit, hvor långivende bank er hjemmehørende i virksomhedens land.

Virksomheden opnår størst sikkerhed for betaling, hvis køber via en acceptabel bank åbner en uigenkaldelig bekræftet remburs i favør virksomheden.

Ved anvendelse af remburs udveksles dokumenter (herunder transportdokumentet der giver køber adgang til varen) med betaling til virksomheden (eventuelt efter en kreditperiode - udskudt betaling).

Ved åbning af rembursen flyttes kreditrisikoen fra køber til købers bank, der forudsættes at have en højere kreditværdighed end køber. Kreditrisikoen på købers bank flyttes via en bekræftelse (confirmation) til virksomhedens bankforbindelse mod et gebyr. Prisen for rembursbekræftelse (læs ’provision’) afhænger af bankens vurdering af køberlandets risiko, kreditværdigheden af købers bank, længden på rembursens gyldighed, evt. rembursbeløbet. Er købers bank en acceptabel international bank hjemmehørende i et land med god kredit rating, kan bekræftelse eventuelt udelades.

Såfremt virksomheden overholder alle krav i rembursen, vil denne være sikret rettidig betaling, da det er virksomhedens bankforbindelse, der tager risikoen for rembursbetalingen. Af samme grund er det ikke altid, at virksomhedens bankforbindelse vil deltage i rembursforretninger i bestemte lande og markeder. I sådanne situationer kan Eksport Kredit Fonden (EKF) tilbyde at stille en garanti for rembursen overfor virksomhedens bankforbindelse. Rembursgarantien betyder, at ifald virksomhedens bankforbindelse ikke modtager penge fra købers bank, så dækker EKF op til 95% af bankens tab. Derved påtager banken sig kun en minimal risiko, og opnår sikkerhed for størstedelen af den endelige betaling. EKF tilbydere ligeledes at stille en finansieringsgaranti, hvorved virksomheden opnår mulighed for at finansiere remburser og veksler gennem dennes bankforbindelse. Derved overtager banken risikoen for, at køberen eller købers bankforbindelse ikke betaler som aftalt. Bankens risiko for tab dækkes delvist af finansieringsgarantien. 

Nedenfor findes en række dokumenter, der kan være nyttige i forbindelse med udstedelse og håndteringen af remburser. Yderligere information om anvendelse af remburser, samt rembursgarantier og finansieringsgarantier kan fås ved henvendelse til virksomhedens bankforbindelse og dennes trade finance afdeling, eller EKF. Nedenfor er anvist kontaktoplysninger på hhv. Danske Bank og Nordea, samt EKF.


Download



Symfonivej 18, 2730 Herlev, Tlf.: 33 13 24 16 | E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 Danske Maritime  |  Retrofitting  |   |Disclaimer  |  Kontakt